Τοκετός καλείται η φυσιολογική διαδικασία που οδηγεί στην έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τη μήτρα μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα.
Χαρακτηρίζεται από προοδευτική εξάλειψη και διαστολή του τραχήλου της μήτρας που είναι αποτέλεσμα κανονικών επώδυνων συστολών του μυομητρίου (ωδινών) που εμφανίζονται τουλάχιστον κάθε 5 λεπτά και διαρκούν 30-60 δευτερόλεπτα.
Ο μηχανισμός έναρξης του τοκετού είναι άγνωστος.
Φαίνεται ότι επί της μήτρας δρουν διάφοροι παράγοντες, εκ των οποίων άλλοι προάγουν τη κύηση (προγεστερόνη, οξείδιο του αζώτου, κατεχολαμίνες, ρελαξίνη) και άλλοι τον τοκετό (οιστρογόνα, ωκυτοκίνη, προσταγλανδίνες).
Η δυναμική μεταξύ τους σχέση αρχικά προάγει τη κύηση ενώ στο τέλος τον τοκετό.
Προτιμάται από τον φυσικό τοκετό ο οποίος πραγματοποιείται σε φυσικό περιβάλλον (σπίτι) χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις φάρμακα και επισκληρίδειο καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί πως ανεβαίνει η θνησιμότητα μητέρας και νεογνού τρεις φορές όταν ο τοκετός πραγματοποιείται στο σπίτι.
Ο φυσιολογικός τοκετός πραγματοποιείται σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας της γυναίκας και του παιδιού.
Με χρήση επισκληριδείου ή όχι ανάλογα με τις αντοχές της γυναίκας στον πόνο και το άγχος της προερχόμενο από αυτόν.
Τοκετός όπως έχει ορίσει η φύση μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.
Είναι καθαρός, γρήγορος, οικονομικός, με ελάχιστη νοσηλεία και μηδενικές επιπλοκές πρώιμες ή όψιμες.
Επίσης προσφέρει το πλεονέκτημα για άμεση επανατεκνοποίηση χωρίς τον περιορισμό της καισαρικής τομής κατά την οποία χρειάζεται μια περίοδος 2 ετών για πλήρη ‘ανάρρωση’ της μήτρας ενώ βάσει ερευνών τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά είναι πιο ‘δυνατά’, ανθεκτικά και προσαρμόζονται ευκολότερα στην εξωμήτριο ζωή με λιγότερα σχετικά προβλήματα και επιπλοκές.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει ένας φυσιολογικός τοκετός είναι θέληση, πίστη υπομονή και στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο (οικογένεια, συγγενείς,φίλοι) και σωστή επιλογή Ιατρού.
Όσο περισσότερες προϋποθέσεις λείπουν τόσο ανεβαίνουν οι πιθανότητες για καισαρική τομή.
Όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα έστω να προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά, 8-9 στις 10 στο τέλος θα τα καταφέρουν και μόνο η ελλειπής ενημέρωση μπορεί να τις εμποδίσει οδηγώντας τες σε μια πιθανώς περιττή καισαρική τομή.